Toiletten in de trein

In Nederland zijn we erg gesteld op onze hygiëne en zijn we gemiddeld 21 dagen per jaar onderweg met de trein¹, dit is ruim 500 uur in de trein! Stel je voor dat je in al die uren niet naar het toilet kan of wil, omdat de toiletten aan boord nou eenmaal niet als het meest schoon wordt bestempeld.

Als ik voor mijzelf spreek vind ik het vaak maar een vieze bedoeling. Laat ik al helemaal niet spreken over die geur die je tegemoet komt. Over het algemeen zijn de toiletten in de treinen in Europa redelijk proper, hebben allemaal een vacuüm- of zelfs een spoeltoilet. Je kan er je handen wassen en je make-up bijwerken in de spiegel.

Ik heb toch al aardig veel treinen van binnen gezien, zowel in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Polen en nog nooit dacht ik bij een toiletbezoek ’ goh wat een aangename verrassing.’ Dit ligt er niet aan dat de wc niet in nieuwstaat is of goed onderhouden wordt, maar dat de medepassagier en niets omgeeft om de wc weer netjes achter te laten. Dat er soms iemand over de bril heen druppelt kan natuurlijk gebeuren, maar schoon achter laten is vaak teveel gevraagd. Dit blijft denk ik een probleem in alle treinen op de wereld, hoe hard de schoonmakers ook werken. Wij maken er met zijn allen wel weer een potje van.

Dan hebben wij in Europa nog ‘makkelijke’ toiletten met een bril waar je op kunt gaan zitten, zodat het richten je nog gemakkelijk gemaakt wordt ook. In veel landen in met name Azië en Afrika kennen ze nog het ouderwetse hurktoilet, waar vroeger de Fransen ook om bekend stonden. Ik ging op weg naar Zuid-Frankrijk nog liever in de bosjes plassen dan dat ik op een hurktoilet moest gaan hannesen.

Kun je je voorstellen, een hurktoilet in een wiebelige trein. Dit vraagt toch om problemen en het schaamrood op de kaken omdat je jezelf hebt onder gepiest. Ik ben heel benieuwd hoe die Aziaten dat doen.

Om je alvast voor te bereiden op je treinreizen over de wereld een klein voorproefje van wat je allemaal aan kan treffen. Ik raad je aan altijd desinfectie-gel mee te nemen en ook een rol toiletpapier. Je weet nooit wanneer de nood hoog is.

Foto van een Toilet in Iraanse trein
Hurken of zitten, in Iran hebben ze er in ieder geval over nagedacht. Ik zou in dit geval liever hurken en vasthouden aan het steuntje, dan gaan zitten en me benen vol laten spetteren.

Foto van een Toilet in een Canadese trein
Laten we zeggen klein maar fijn. Hoe een rolstoelgebruiker hier naar het toilet moet gaan is mij wel een raadsel.

WC in een Taiwanese trein
Geen hurktoiletten in deze trein in Taiwan, erg proper en luxe. In deze trein zou ik het aandurven om op mijn gemak te gaan zitten.

Toilet in Russische trein
Dit is gewoon smerig voor de Nederlandse standaard. Ik denk dat deze toilet nog uit de Sovjet tijdperk komt en kan wel een renovatie gebruiken. No way dat ik hier zou gaan plassen.

Toilet in trein in India
Of je zelf nog met een mok je grote of kleine beurt wil doorspoelen. Met welk water?

 

Wil je zelf schone toiletten huren? Neem dan eens contact op met Toilethuren.nu voor het huren van een toiletcabine, een plaskruis of een binnentoilet. Op zoek naar een schoonmaakservice voor je eigen sanitair? Kijk dan eens bij onze collega Toiletjuffrouw Boeken.

 

ET

 

¹ LITRA en UIC onderzoek uit 2012